Sinterklaas is weer naar zuiderse regionen vertrokken, maar zijn ‘goedbuikse’ neef, de kerstman, is al onderweg vanuit het Hoge Noorden met zijn kerstcadeaus. Samen met het nakende eindejaar betekent dit voor veel mensen stress op piekniveau. Als je dan ook nog eens familie of vrienden hebt die deze maand verjaren, is de cadeautjesstress wellicht niet meer te overzien… En dat was te merken aan de winkelstraten tijdens het weekeinde!

 

winkelstraat

 

Indien jij eraan denkt om een van de komende dagen de overvolle winkelstraten te trotseren om toch maar het perfecte cadeau te vinden, wil ik je graag tonen dat het ook anders kan. Minimale kerst cadeaus met een maximale impact. Dit zijn originele geschenken die meestal minder moeite, maar vooral véél minder stress voor jou én minder ‘rommel’ voor de ontvanger betekenen. Bovendien zijn deze cadeaus ook ideaal voor mensen ‘die alles al hebben’ of waarbij je niet goed weet wat te geven. Hierbij vind je alvast 6 categorieën waaruit je zo’n minimale, rommelvrije en toch originele kerst- en nieuwjaarsgeschenken kan halen:

1. Ervaringen of activiteiten: ga samen met je (klein)kinderen een dag naar een dierentuin/pretpark/museum. Boek een reis/wellness/sauna om er samen met je partner tussenuit te zijn en zo de batterijen weer op te laden. Stippel een wandeling uit in een natuurreservaat/bos/de duinen. Leg een romantisch diner/uitgebreide brunch vast in iemands lievelingsrestaurant.

2. Lessen en workshops: wat dacht je ervan om je mama eindelijk eens op salsales te sturen? Of om je vader tijdens zijn pensioen te laten genieten van een cursus whiskey of wijn proeven. Een hippe neef kan je op een cursus cocktails shaken trakteren, terwijl je nicht pralines kan leren maken. De mogelijkheden zijn hier ein-de-loos! Fotografie/foto’s bewerken/muziek digitaal ordenen/senioren leren de geheimen van internet en Skype/… Scholen als Centrum voor Avondonderwijs, Syntra, Centrum voor volwassenenonderwijs, dansscholen,… zijn hiervoor jouw perfecte partners in crime.

3. Activiteiten die de ontvanger sowieso doet. Waarom het jezelf moeilijk maken? Geef een bon voor de favoriete kapper of schoonheidsspecialiste van je zus/mama/oma. Schenk je (handige) man weg voor een tuinonderhoud of klusjesdag bij je schoonzus. Hou voor een pasbevallen mama een kook-marathon met handige zaken voor in de diepvries. Of schenk haar jouw waardevolle tijd om op de baby te letten. Een geschenkbon van Annelies Minimaliseert® is origineel en zorgt dat de rommelstress in huis verandert door Happiness. Dankzij mijn telefoontje met de ontvanger om een afspraak voor de adviessessie vast te leggen, wordt dit niet de zoveelste belevenisbon die op de kast blijft staan!

4. Lidmaatschappen en abonnementen: maak iemand lid van de plaatselijke sportschool/bibliotheek/spelotheek. Of geef je ontvanger een (digitaal) abonnement op bepaalde tijdschriften of kranten. Voor cultureel ingestelde mensen kan een abonnement voor een vereniging/Netflix/theater. Allemaal cadeaus waar men nog lang van kan gebruik maken.

5. Eten. Toch een klassieker in ons Bourgondisch landje: breng een lekker zelfgemaakt dessert of een goede fles wijn mee. Of maak eens een recept waarvoor iedereen jou benijdt. Nog een stapje verder: geef een lijstje met al jouw geheime familie- of succesrecepten. Andere keukenprinsen of -prinsessen gaan jou er ontzettend dankbaar voor zijn.

6. Geschenkbonnen waar je zelf nog niet aan dacht. Doe een schenking aan een goed doel in andermans naam. Maak een fotoboek voor iemand die er nooit aan toe komt om zijn/haar eigen foto’s uit te sorteren. Geef een boekenbon aan mensen met een e-reader of een iTunes-kaart aan muziekadepten. Koop een kaart voor 10 carwashbeurten voor iemand die er niet in slaagt om de wagen proper te houden.

Of hou het dit jaar bij het meest minimale geschenk: elkaar geen cadeaus geven en gewoon genieten van de sfeer en van elkaar. Fijne feesten alvast!

PS: weet dat de geschenkbonnen van Annelies Minimaliseert® voor Kerstmis en nieuwjaar ook nog eens speciaal verpakt zullen zijn!