Het verminderen van spullen om je heen, dat is ontspullen in een notendop.

 

En zoiets gebeurt nooit in één keer. Het lijkt een trend, maar er zit meer achter. Minimaliseren gaat verder dan ontspullen alleen, minimaliseren draait niet enkel om het materiële, het is een proces van zelfbewustwording. Door al het overbodige uit je leven te schrappen, worden je doelen en prioriteiten duidelijker. Je creëert tijd én ruimte voor wat voor jou écht belangrijk is – of dat nu je job, je vrienden, je hobby, je gezin of nog iets helemaal anders is. Spullen moeten onderhouden worden: gebruikt, geplaatst, gepoetst, gerepareerd, verplaatst, bewonderd,… Dit kost (mentale) energie. En – misschien onbewust – stress. De tijd die je in de plaats krijgt door niet meer zoveel met spullen bezig te zijn, kunnen dan besteed worden aan leuke ervaringen met vrienden, kinderen, familie,…

Het is enkel jouw eigen ervaring van de hoeveelheid die telt. Er is geen wetenschappelijke formule die zegt dat je veel of weinig spullen nodig hebt om gelukkig te zijn. Durf kritisch te zijn en vooral heel eerlijk met jezelf. Als er in jouw beleving geen overtollige spullen in huis/op de werkplek rondslingeren, kan je pas écht blij worden met de spullen die je wél hebt. Als er zich in je hoofd een gevoel van “vast te zitten”, van belemmering heeft genesteld, kan Annelies je helpen om je te verlossen van dat gevoel. Niet door te zeggen waar en wanneer jij afscheid moet nemen van spullen, maar om jou te helpen om het proces van ontspullen in gang te zetten en zo plaats te maken voor een minimalistische levensstijl.

Resultaat: de beloning van een huis en een leven met meer rust, minder afleiding, minder opruim, meer en sneller terugvinden, sneller poetsen. Je wint tijd, en dat is zo’n kostbaar goed geworden.

Ontdek hier hoe minimaliseercoach Annelies jou kan helpen bij dit proces van loslaten.

Met dé minimaliseercoach van Vlaanderen in zee gaan?