Veerle (35) uit Lummen:

Wij zijn nogal een prototype gezin dat niet echt van het opruimtype is, maar eerder verzamelaars en we zijn een kei in het wegmoffelen als er bezoek komt. Opruimen in één ruimte betekent meer rommel in de andere…

Foto 1 Veerle

VOOR – een rommelkamer zonder échte bestemming

De reden waarvoor ik Annelies inhuurde was mijn frustratie over een mooie grote ruimte beneden, die initieel ingericht werd als een extra ruimte die voor alles en niets gebruikt werd. Daardoor had de ruimte geen echte bestemming en werd het meer en meer een rommelkot in plaats van een mooie grote extra ruimte.

In het verkennend gesprek met Annelies wist zij heel goed aan te voelen wat de bestemming van die ruimte wél hoorde te zijn. Al snel werd duidelijk wat we fout deden. Het was confronterend, maar ik zag het wel zitten. Een nieuw begin.

Foto 2 Veerle

NA – een kamer waar iedereen blij van wordt

Wat me het meest is bijgebleven uit het eerste gesprek met Annelies zijn de verschillende redenen om iets bij te houden of weg te doen. Eén daarvan was: “Word ik er blij van?”. Voor mij hielp die vraag echt wel om veel dingen weg te doen. Het resultaat was spectaculair: Wat een ruimtegevoel! Geen speelmat vol speelgoed, geen drukke kleurrijke dingen waar je tegenaan loopt of los slingerend speelgoed waar je over valt. Ook de kids vinden het fantastisch: het leek wel alsof ze allemaal nieuw speelgoed hadden gekregen. Zonder enige moeite ruimen zij nu het speelgoed netjes op. Een onverwachte meevaller!

En ik? Ik kan niet wachten om de ruimte verder af te maken en aan de rest van het huis te beginnen! Ik stoorde me altijd al aan de rommel (en die van mijn man). Maar heb nu een plan van aanpak. Ruimte per ruimte pak ik aan. Al dat vasthouden aan spullen die je alleen maar frustreren gewoon door de rommel die ze geven, neen dat maakt me alles behalve blij! Dus: bye bye! En hallo ruimte, hallo leven, hallo makkelijk poetsen.

Bedankt Annelies, ik vrees dat de verslaving begonnen is!

 

Berbe (37) uit Antwerpen:

Berbe - VOOR

VOOR

We riepen de hulp in van Annelies voor het opruimen van onze slaapkamer. Die was, bij gebrek aan zolder, verworden tot een stockageruimte voor allerhande spullen: door te geven babykleertjes, reisspullen, kerstgerief, … Aangezien we geen dressing of inbouwkasten hebben, stapelden al die spullen zich op rond en bovenop de kleerkast. Niet bepaald een gezellig of rustgevend zicht.

Het resultaat van Annelies haar passage is ronduit schitterend. We hebben onze slaapkamer terug! Alle spullen werden één voor één bekeken. Annelies verplichtte me om na te denken of ik bepaalde dingen echt nodig had, wilde bewaren, wel gebruikte, … Heel wat spullen bleken eigenlijk overbodig en konden dus klaar gezet worden voor de kringloopwinkel of verdwenen resoluut in de vuilbak. Voor de spullen die die test wel  doorstonden, werd een geschikt plaatsje gezocht, liefst niet in onze slaapkamer. Annelies kwam bovendien met een heleboel praktische tips over hoe je bepaalde zaken kan opbergen of een tweede leven geven.

Berbe - NA

NA

Nu is onze slaapkamer weer een plek waar we tot rust kunnen komen. Bovendien is de aanpak die Annelies me aanleerde perfect toepasbaar voor andere ruimtes in huis, zodat we stap voor stap ook op andere plaatsen de nodige rust kunnen creëren. Als er dan nog zaken overblijven waar ik geen blijf mee weet, denk ik dat ik toch nog eens naar mijn telefoon grijp voor advies!

 

Els (32) uit Scherpenheuvel:

Meestal komt onze papierwinkel op een stapel terechtOngeorganiseerde administratie en bekijken we dit om de paar maanden om uit te sorteren, maar dat is altijd zo een karwei waar we tegenop kijken. We hadden geen structuur en duidelijk overzicht meer. Annelies is ons komen helpen met post-its, bakjes, tips en tricks. Het was vermoeiend en confronterend, maar we zien het licht weer door onze administratie.