Chaos. Rommel. Drukte.

 

Voor de ene een levensstijl, voor de andere woorden die meteen doen denken aan stress.“Rommel om je heen is een teken van innerlijke chaos”. Een oude volkswijsheid. En het klopt meestal. Iedereen denkt wel eens “Als deze drukke periode achter de rug is, heb ik eindelijk tijd om thuis op te ruimen.” Maar stel je eens voor hoeveel leuker het zou zijn als je na een drukke periode op je werk, tijdens je studies of gewoon in je leven in het algemeen, eenvoudigweg zou kunnen genieten van de rust. Dat kan! Met een juiste ingesteldheid kunnen we werken aan een omgeving die jou rust brengt, ook doorheen drukke periodes.

Wat is rommel eigenlijk? Het is vooral een subjectief gegeven. Rommel zijn rondslingerende spullen die een ruimte wanordelijk doen lijken. Het is pas op het moment dat iemand last begint te krijgen van die wanorde, dat het rommel genoemd wordt. “While clutter has been shown to negatively effect your performance, it is your perception of clutter that matters, not someone else’s.” Deze quote benadrukt dat niemand jou kan vertellen wat (teveel) rommel is. Het is enkel jouw eigen ervaring van rommel die telt. Opruimen kan je dus eenvoudig zien als een ruimte visueel vrij maken van rommel.

Natuurlijk kan dat op vele verschillende manieren gebeuren: snel alles in kasten en lades steken die je dicht kan doen, vloeren vrij maken door alles op een tafel te stapelen, alles wat rondslingert bijeen grabbelen en in een berging/andere kamer droppen,… ‘Opgeruimd staat netjes’, heet het dan. Er wordt meestal ook alleen tijd voor gemaakt vlak voordat er (aangekondigd) bezoek voor de deur staat. Of, in het geval van ouders met pubers, na de zoveelste waarschuwing dat hun kamer niet gepoetst zal worden. En gek genoeg levert dit soort tijdsdruk een snelle opruimactie op.

Voor sommige mensen werkt deze tactiek dus het beste: op heel weinig tijd tot goeie resultaten komen. Het is een stok achter de deur voor mensen die nooit tijd nemen om op te ruimen. Voor anderen echter, werkt deze methode helemaal niet; zij zullen eerder voldoende tijd nodig hebben om aan een opruimactie te kunnen beginnen. Weloverwogen. En dat kan even goed. Meer zelfs, minimaliseercoach Annelies is gespecialiseerd in coachingprocessen bij rommel, wanorde of chaos.

Hulp nodig bij het opruimen?