Opruimen bij hoarding

Verzameldwang, verzamelwoede of hoarding zijn termen waarvan velen denken dat je ze enkel op tv tegenkomt. Hoarding gedrag is een complexe stoornis waarbij iemand dwangmatig spullen bewaart en verzamelt, uit angst dingen weg te moeten doen. Met een grof geschat percentage van 2 à 6 % van de Belgische bevolking, bestaat de kans dat er toch iemand in jouw omgeving aan deze ziekte lijdt…

Uiterlijk zie je wellicht niets aan de persoon die hiermee leeft, maar het extreme verzamelgedrag en de impact die deze ziekte heeft op de betrokkene, de huisgenoten, familie en verdere omgeving zijn niet te onderschatten. Wanhoop van familie en vrienden omdat ze niet weten hoe ze kunnen helpen, onbegrip met betrekking tot de gigantische hoeveelheid spullen van de verdere omgeving tot zelfs het onbewoonbaar verklaren van de woonst.

Inzicht in de problematiek en kennis van praktische strategieën zijn dan ook onontbeerlijk voor een succesvolle begeleiding. Een psycholoog in de cognitieve gedragstherapie, aangevuld met de concrete aanpak van een gespecialiseerde opruimcoach bij de betrokkene thuis, heeft daarom het meeste kans op succes.

Als gespecialiseerd professional organizer, met een praktische opleiding in hoarding gedrag én jarenlange begeleiding van enkele hoarders, kan je beroep doen op mijn expertise als je naar informatie zoekt.

Ken jij iemand in jouw directe of iets verdere omgeving die last heeft van verzameldwang en wil je hier eens over praten, stuur me dan gerust een mail op vraaghet@anneliesminimaliseert.be. Absolute discretie is gegarandeerd!

Ben jij tewerkzaam in een psychiatrisch instituut en zoek je informatie om de thuissituatie van een patiënt bij diens terugkeer te bespreken, contacteer me dan via vraaghet@anneliesminimaliseert.be.

Werk jij als gezinshulp bij een organisatie en merk je dat je méér informatie kan gebruiken om deze mensen te begrijpen? Ik kan samen met jou en je diensthoofd bekijken hoe ik jullie het beste kan helpen: via een opleiding of een ervaringsgerichte lezing. Contacteer me dan via leerhet@professionalorganizer.academy.